Business Gardenin osallistavassa muutosvalmennuksessa käsitellään muun muassa etä- ja lähityön muotoja. Tuolloin määritellään myös, milloin työskennellään yhdessä ja milloin erikseen tai kuvataan vuorovaikutuksen tapoja organisaatiossa. Ennen työympäristössä tehtäviä muutoksia kuunnellaan koko yritystä, sen tiimejä ja yksilöitä. Kysyimme valmentajiltamme, miten helppoa tai vaikeaa muutoksen tekeminen on.
Maaretta Tukiainen (Moodit Oy) on kokenut muutosvalmentaja, sisustusarkkitehti ja tietokirjailija. Kysyimme häneltä, miten helppoa tai vaikeaa on siivilöidä tietoa ja moniäänisiä näkemyksiä organisaatiosta esiin? Miten tahtotila muuttuu työympäristöksi?
- Kymmenen vuoden aikana olen toteuttanut lukuisia työympäristön muutos- ja kehityshankkeita erilaisten organisaatioiden kanssa. Tämän kokemuksen perusteella vastaukseni on ”osallistamalla”. Kun osallistamme tiimit ja yksilöt muutokseen jo kehitysvaiheessa, tuotamme samalla elintärkeää tietoa muutoksen tueksi ja annamme ihmisille mahdollisuuden sitoutua siihen.
Yritykset ovat muutoksessa eri rytmissä: osa on erittäin pitkällä työntekijäkokemuksen muotoilussa, ja työympäristö on yksi osa sitä. Myös tämä on tullut tutuksi Maaretalle:
- Jotkut toimialat ovat liiketoiminnassaan tottuneet yhteiskehittelemiseen ja siksi myös toimitilat on tehty alun perin joustaviksi. Joidenkin organisaatioiden toiminnot taas ovat sidottuja ja ohjattuja esimerkiksi lakisääteisesti, jolloin muutoskyvykkyys tai -mahdollisuudet eivät ole niin suuria.
Muutoksessa ei ole yhtä oikeaa tapaa toimia
Katja Lajunen on suunnittelujohtaja, työympäristöasiantuntija ja sisustusarkkitehti Profit Interior Oy:stä. Hän täydentää kollegansa sanomaa näin:
- Työympäristön muutos on matka, jonka aikana pitää olla tilaa ja aikaa oivalluksille ja yhteiselle kehittämiselle. Uudenlaiseen työympäristöön siirtyminen tuntuu usein henkilöstöstä haastavalta, koska muutos on niin suuri. Projektin alusta lähtien osallistavan otteen arvo on siinä, että muutoksen matkalle ehtivät kaikki ajoissa mukaan.
Säästöjä, hyvinvointia ja oivalluksia
Kun työnteon tarpeet selvitetään organisaation kanssa alusta lähtien hyvin, vältetään turhat hankinnat, säästetään rahaa ja voidaan toimia kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.
Katja Lajusen mielestä ilahduttavinta on kokea, kun yrityksessä on siirrytty muutoksen vastarinta -vaiheesta innokkaaseen, uuden työympäristön kehittämiseen ja odottamiseen.
- Oivalluksia omaan työn tekemiseen syntyy, kun työstä ja tilojen käytöstä keskustellaan käytännönläheisesti vaikkapa kalustusesimerkkien äärellä. Usein myös pitkään yhdessä kehitetyn työympäristön viihtyisyys ja kauneus lopulta valmistuneissa tiloissa aiheuttaa wau-henkäyksen!
Tutustu Muutosvalmennus hybridityön kehittämiseen -palveluumme.
Tutustu valmennuksen vaiheisiin ja valmentajiin: muutosvalmentaja, sisustusarkkitehti ja tietokirjailija Maaretta Tukiainen (Moodit Oy) ja suunnittelujohtaja, työympäristöasiantuntija ja sisustusarkkitehti Katja Lajunen (Profit Interior Oy).
Haluatko kuulla lisää Muutosvalmennuksesta – soita tai jätä yhteydenottopyyntö.