”Hyvä työympäristö vahvistaa työhyvinvointia ja ruokkii innovaatioita”

Työelämä on isossa muutoksessa, ja sen myötä muuttuvat myös työkulttuuri ja -tilat. ISS:n kokeneen henkilöstöjohtajan Maria Pajamon mielestä hyvä työympäristö yhdistää ihmisiä, lisää hyvinvointia ja tarjoaa kohtaamisen paikkoja. Pajamo on taustaltaan psykologi, ja hänet tunnetaan intohimoisena hyvän työelämän puolestapuhujana.

”Työtiloista on tullut entistä enemmän paikka kohtaamisille ja yhteisöllisyydelle. Kun keskittymistä vaativa yksilötyöskentely onnistuu monelta mainiosti myös kotona, työympäristön vetovoimatekijöinä ovat vuorovaikutukseen ja ideointiin innostavat yhteistyötilat.

Ajattelen, että niiden rinnalla keskeinen vetovoimatekijä on hyvä johtaminen. Ihmiset tahtovat kohdata ja tehdä yhteistyötä sellaisten johtajien kanssa, jotka kykenevät luomaan psykologisen turvallisuuden työpaikalla, arvostavat ihmisiä ja osoittavat jokaisen työpanoksen merkityksen osana suurempaa kokonaisuutta.

Tämän päivän johtajilta odotetaan empatiakykyä, tunnejohtamista, muutostilanteiden hallintaa ja niiden ennakointia. Nyt pärjäävät johtajat, jotka ovat kiinnostuneita selkeyden ja tavoitteellisuuden lisäksi myös työkulttuurin luomisesta, työssä viihtymisestä ja työhyvinvoinnista. Taitavat johtajat sekä osaavat että haluavat toimia esimerkkinä tiimilleen.

”Monimuotoinen työympäristö ei ole sanahelinää”

Mielestäni sosiaalinen vastuu on nousemassa yhä vahvemmin ympäristövastuun rinnalle. Hyvä työympäristö ei ole vain toimivia työtiloja: se tarkoittaa myös hyvinvoivaa työyhteisöä, jossa jokainen voi olla oma itsensä ja hyödyntää omaa kapasiteettiaan.

Hienoa, että meillä ISS:llä henkilöstön hyvinvointi, monimuotoisuuden edistäminen ja inklusiivinen työympäristö eivät ole mitään sanahelinää, vaan ihan todellisuutta. Teemme joka päivä töitä sen eteen, että meillä jokainen voi kokea olevansa arvostettu ja tärkeä osa työyhteisöä.

Yhteiskuntamme monimuotoisuuden pitäisi näkyä työpaikoilla – ja tulevaisuudessa taatusti näkyykin nykyistä enemmän. Meillä ISS Suomessa työskentelee ihmisiä sadasta eri kansallisuudesta. Jos työntekijät kokevat, että työkulttuurissa hyväksytään monimuotoisuus ja pidetään tärkeänä jokaisen osallisuutta, he myös uskaltavat olla luovia, innovoivia ja avoimia. Tutkimusten mukaan tällaiset työpaikat houkuttelevat työnhakijoita. Monimuotoisuudella on vaikutusta myös työntekijöiden viihtymiseen ja työsuhteiden kestoon.

Henkilöstöjohtaja Maria Pajamo on mielissään siitä, että ISS:llä henkilöstön hyvinvointi ja monimuotoisuuden edistäminen eivät jää sanahelinäksi. Yrityksessä tehdään päivittäin töitä sen eteen, että jokainen voi kokea olevansa arvostettu ja tärkeä osa työyhteisöä.

 

”Viihtyisissä tiloissa innovaatiot kukkivat”

Olemme äärimmäisen tyytyväisiä nykyisiin työtiloihimme. Pääkonttorimme muutti Helsingin Pitäjänmäkeen Ultimes Business Gardeniin vuonna 2016. Kun Ultimesin toinen vaihe valmistui vuonna 2019, siirryimme seitsemänteen kerrokseen. 1 600 neliön tiloissa työskentelee 230 ihmistä. Kehitämme toimintaamme ja tilojamme jatkuvasti. Olemme voineet toteuttaa muutostarpeitamme hyvin joustavasti. 

Olemme saaneet henkilökunnaltamme positiivista palautetta työtiloistamme. Töihin on mukava tulla ihmisten takia, mutta myös viihtyisät, valoisat, siistit ja raikkaasti kalustetut tilat innostavat. Lisäksi Ultimesin laadukkaat, ISS:n tuottamat palvelut – kuten kahvila ja lounasravintola – sekä hyvät liikenneyhteydet houkuttelevat työpaikalle.

Ajattelen, että visuaalisesti silmää miellyttävät tilat virittävät ajatukset vahvasti positiivisille urille. Väitän, että innovaatiot kukkivat paremmin, kun hyvä tunnelma huokuu jo aulassa: musiikki soi ja henkilökunta ottaa iloisesti vastaan.

Julkisuudessa käydään vilkasta keskustelua siitä, kuinka kotona työskentelevät saataisiin palaamaan aktiivisemmin työpaikoilleen. Minulle tällainen toimistopakkoajattelu on täysin vierasta. Kiinnostavampaa on pohtia, miten voimme tehdä työympäristöstä niin houkuttelevan, että toimistolle halutaan aidosti tulla.

Viihtyisät tilat ja hyvät palvelut vetävät puoleensa, mutta tärkeää on myös miettiä, miten työympäristössä on fiksuinta tehdä erilaisia työtehtäviä. Olemme esimerkiksi lisänneet tiloihimme rauhallisia, pieniä neuvotteluhuoneita, koska hybridikokouksia on yhä enemmän.”

 

ISS Palvelut

* Kiinteistö- ja toimitilapalveluyritys, joka tarjoaa yrityksille, yhteisöille ja julkiselle sektorille siivous-, vartiointi-, ravintola-, aula- ja tukipalveluita

* 8000 työntekijää Suomessa

* Vuonna 2022 liikevaihto 443 miljoonaa euroa

* Osa kansainvälistä ISS A/S -yritystä

* Suomessa päätoimipaikka Ultimes Business Gardenissa Helsingin Pitäjänmäessä

 

  • Tämä artikkeli on ensimmäinen osa sarjaamme, jossa yritysten HR-päättäjät avaavat ajatuksiaan muuttuvasta työelämästä, työympäristöistä ja työkulttuurista. Sarjan seuraavassa osassa ääneen pääsee IT-palvelutalo Atean Head of HR Taru Paukkula.

Business Garden on kustannustehokas työympäristö, jossa ihmisten on hyvä olla.