
Työympäristön valinta – tiesitkö nämä avainasiat?
Mitä tarkoittaa sosiaalinen työympäristö? Entä miten toimintalähtöinen työympäristö liittyy työhyvinvointiin ja tuottavuuteen? Listasimme asiat, jotka sinun on hyvä tietää, kun mietit, millaisessa työympäristössä työntekijäsi viihtyvät ja yrityksesi menestyy. Tässä pieni ensyklopedia, ole hyvä!
Työympäristö
on paljon enemmän kuin seinät ja katto. Työympäristöä ovat myös yrityskulttuuri, johtamisen ja vuorovaikutuksen tavat sekä digitaaliset järjestelmät ja alustat. Siksi me puhumme mieluummin työympäristöistä kuin toimitiloista. Erikoisosaamistamme ovat yrityksen työympäristön kokonaisvaltainen kehittäminen sekä brändin ilmentäminen toimitilojen avulla.
Fyysinen työympäristö voi yrityksen toimitilojen lisäksi käsittää minkä tahansa tilan. Ihmiset tekevät töitään missä vain – kotona, junassa tai kahvilassa.
Sosiaalinen työympäristö tarkoittaa työkulttuuria, yleistä ilmapiiriä, johtamiskäytäntöjä sekä ihmissuhteita eli käytännössä, sitä miten yritystä johdetaan ja miten ihmiset kommunikoivat toistensa kanssa.
Digitaalinen työympäristö on yrityksen tieto- ja viestintäteknologiaa sekä ihmisten välistä vuorovaikutusta virtuaalisessa työtilassa.
Tutustu Business Garden -työympäristöratkaisuun
Toimintalähtöinen työympäristö
on organisaatiolle räätälöity tila, jossa on erilaisia vyöhykkeitä eri toiminnoille. Suunnilleen samaa tarkoitetaan, kun puhutaan nykyajan monitilatoimistosta tai flex-toimistosta.
Toimintalähtöisestä työympäristöstä löytyy hiljaisia tiloja sekä vetäytymispaikkoja. Tarjolla on myös neuvottelutiloja, ryhmätyötiloja ja vapaamuotoisia kohtaamispaikkoja. Jos yrityksessä tarvitaan erillisiä huoneita, nekin järjestyvät. Toimintalähtöisen työympäristön toteuttamiseen ei ole olemassa yhtä oikeaa tietä, vaan ratkaisu räätälöidään tukemaan kunkin yrityksen liiketoimintaa parhaalla mahdollisella tavalla.
Avotoimisto
on toimitila, jossa työpisteet sijaitsevat yhteisessä avotilassa eikä muunlaisia työskentelytiloja yleensä juuri ole. Avotoimistoa ei tule sekoittaa toimintalähtöisen työympäristön avotilaan. Modernin tietotyön tavoitteet toteutuvat huonosti avotoimistoissa.
Etä- ja hybridityön vaatimukset
ovat nykyään oleellinen osa työympäristösuunnittelua. Tietotyötä voi usein tehdä ajasta ja paikasta riippumatta, jolloin yrityksen toimitilan merkitys muuttuu. Kaikesta huolimatta ihmisten tarve kohdata toisiaan ei ole kadonnut mihinkään. Toimitilat ovat ihmisten hyvinvoinnin ja yrityksen liiketoiminnan kehittymisen kannalta tärkeitä vuorovaikuttamisen ja verkostoitumisen paikkoja. Tarvittaessa tuemme asiakkaitamme hybridityön parhaiden käytäntöjen luomisessa.
Monitilatoimisto
tarkoittaa pitkälti samaa kuin toimintalähtöinen työympäristö.
Muuntojoustava tila
tarkoittaa tilaa, jota voidaan helposti muunnella joko väliseinen tai erilaisten sisustuselementtien avulla. Yrityksissä tilatarpeet muuttuvat, ja ratkaisuja tehdään usein nopeastikin. Meillä tulevaisuuden muutostarpeet on otettu huomioon jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa, jolloin muutostöiden tekeminen on nopeaa ja kustannustehokasta.
Lue lisää lähestymistavastamme
Palvelut
kuuluvat hyvän työympäristön reseptiin. Yritykselle suunnattujen peruspalvelujen, kuten aulapalvelujen ja korkeatasoisten neuvottelutilojen, lisäksi tarjolla on yhä useammin myös jotakin ekstraa – palveluja, jotka sujuvoittavat työntekijän arkea ja säästävät hänen aikaansa. Esimerkiksi lounasravintolasta voi ostaa take away -aterioita kotiin ja verkkokaupan paketin palautus käy kätevästi työpaikan pakettiautomaatista.
Lue lisää Business Garden -toimitilojen arkea helpottavista palveluista
Sijainti
on kärkisijoilla, kun yritykset valitsevat työympäristöään. Hyvät liikenneyhteydet ovat kaiken a ja o – joku haluaa raideliikenteen lähelle, toiselle on tärkeää kesällä pyöräparkki ja talvella autopaikka. Vaikka moderni työ ei ole paikkaan sidottua, hyvät kulkuyhteydet voivat olla työntekijöille jopa työpaikan valinnan perusta. Hybridityön myötä sijainnin merkitys muuttuu. Me autamme asiakkaitamme löytämään optimaalisen ratkaisun.
Sisustus
on olennainen osa työviihtyvyyttä. Ihmiset haluavat työskennellä työtiloissa, jotka ovat kauniita, rauhallisia, inspiroivia ja toimivia. Sisustussuunnittelu kulkee käsi kädessä toimintalähtöisen tilasuunnittelun kanssa. Työntekijät ovat erinomaisia työympäristönsä asiantuntijoita. Sisustusarkkitehtimme ottaa heidät mukaan miettimään parhaita mahdollisia ratkaisuja. Osallistaminen ja työympäristön viihtyisyys lisäävät työntekijöiden sitoutuneisuutta ja tuottavuutta.
Tilatehokkuus
on perinteisissä toimistoissa yli 20 neliötä henkilöä kohden. Hyvällä suunnittelulla yrityksen tilantarve voi jopa puolittua – viihtyvyydestä tinkimättä. Tilatehokkuuden kasvu on johtanut merkittäviin kustannussäästöihin. Tästä meillä on paljon hyviä esimerkkejä ja tyytyväisiä asiakkaita. Oleellista on, että alusta asti mietimme työtiloja niitä käyttävien yritysten ja ihmisten näkökulmasta.
Työhyvinvointi ja tuottavuus
muodostavat yhdessä parin, josta syntyy yrityksen menestys. Tutkimusten mukaan sosiaalisen ja fyysisen työympäristön kehittämisellä on merkittäviä vaikutuksia molempiin. Me pidämme tätä kokonaisvaltaista näkökulmaa esillä koko suunnittelu- ja rakentamisprosessin ajan.
Työkulttuuri
on olennainen osa yrityksen henkistä pohjaa. Se liittyy vahvasti sosiaaliseen työympäristöön. Kun fyysistä työympäristöä uudistetaan, myös sosiaalinen työympäristö muuttuu. Tämä vaatii yrityksissä paljon uutta ajattelua ja keskustelua.
Jos yrityksesi kaipaa sparrausapua työkulttuurin muutokseen, lue lisää Kohti uutta -palvelustamme.
Työrauha
on työntekijöiden ykkösaihe, kun puhutaan työympäristöistä. Ihmiset yhdistävät työrauhaongelmat erityisesti avotoimistoihin. Me suunnittelemme tilat toimintalähtöisesti organisaatioiden ja työntekijöiden näkökulmasta. Näin työympäristöstä löytyy riittävästi hiljaisia tiloja ja vetäytymispaikkoja. Hyvän suunnittelun periaatteiden mukaisesti otamme huomioon aina myös akustiikan.
Vastuullisuus
näkyy työympäristössä niin ympäristöä säästävinä ratkaisuina kuin ihmisten hyvinvoinnin edistämisenä. Erilaiset sertifikaatit, kuten WELL ja LEED ohjaavat toimitilahankkeiden vastuullista toteuttamista. Sertifioinnit ovat kuitenkin vain yksi tapa osoittaa yrityksen vastuullisuutta – kestävät valinnat näkyvät yhtä lailla pienemmissä käytännön asioissa yrityksen toiminnassa.
WELL-sertifioinnin tavoitteena on luoda tutkitusti ihmisten terveyttä ja hyvinvointia edistäviä tiloja. Hyvän energiatason säilyminen työpäivän ajan edistää myös työpäivän jälkeistä palautumista.
LEED-sertifioidut toimitilat ovat energiatehokkaat ja ympäristöystävälliset. Kestävät ratkaisut näkyvät muun muassa vähän vettä kuluttavina vesikalusteina, tarpeen mukaan säätyvinä valaistuksena ja ilmanvaihtona, sähköautojen latauspisteinä sekä vähäpäästöisinä materiaaleina.
Näin vastuullisuus toteutuu Business Garden -toimitilojen hankkeissa, lue lisää!
Vuokrasopimus
on sitova dokumentti. Parhaimmillaan sopimus kuitenkin joustaa yrityksesi muuttuvissa tilanteissa, esimerkiksi henkilömäärän muuttuessa. Tarjoamamme Toimitilajousto on ratkaisu, jossa asiakkaamme maksavat vain käyttämistään tiloista. Jos tilantarve pienenee sopimuskauden aikana, tiloja voidaan pienentää veloituksetta jopa 30 prosenttia. Ja toki joustovaraa löytyy myös kasvuun.