Hybridityö on nyt ja jatkossa osa modernia työtapojen valikoimaa, mikä tarjoaa uusia mahdollisuuksia työympäristön suunnitteluun. Miten hybridityön tai työtapojen ja -ympäristön muutosta suunnitellaan, vakiinnutetaan ja johdetaan jatkossakin käytännössä? Vuokrauspäällikkö Antti Eeva pureskeli aihetta tässä haastattelussa.
- Tämän kokoinen haaste ratkotaan pala kerrallaan, kuten yrityksissä juuri nyt tehdään: ensin meidän piti ”vain toimia” uusissa olosuhteissa. Ja me sopeuduimme ja löysimme uusia tapoja, joista on jo opittu paljon. Nyt on hyvä seuloa parhaita käytäntöjä mukaan jatkoon, pohtii Antti Eeva Peab Business Gardenista.
Työympäristö on entistä joustavampi resurssi, jota meidän on totuttava johtamaan joustavasti
Antti Eeva tutustui Raklin tammikuussa 2022 lopussa julkaisemaan raporttiin ”Tulevaisuudenkestävät työympäristöt ja työympäristöjohtaminen”. Raportti itsessään on laaja, mutta tätä juttua varten hän nosti esiin jatkuvan kehittämisen ja kokeilunkin tarpeen:
”Organisaatioiden on tunnistettava monipaikkaisuuden nykytila (missä olemme hyviä ja mitkä vaativat kehittämistä) ja näiden pohjalta kehittää uusi toimintamalli ja -kulttuuri, joka mahdollistaa jatkuvan kehittymisen.”
Mitä työtä teemme ja kuinka, tämä yhtälö on ollut jo pitkään muutoksessa. Pandemia korosti yhtälön merkittävyyttä ja lisäsi siihen näkyväksi muuttujia, kuten missä ja koska työtä tehdään. Antti Eeva sanoo, että muutos ei tule pysähtymään, eivätkä ideat saa loppua.
- Nyt on hyvä ottaa käyttöön malli ratkoa näitä kysymyksiä raikkaasti, tehokkaasti, yhdessä henkilöstön kanssa. Peab Business Gardenissa kehitetty muutosvalmennus onkin malli, jonka avulla voi kehittää työympäristöä nyt, mutta se tarjoaa myös mahdollisuuden johtaa työympäristöä jatkossa.
Yhdessä suunniteltu kokonaisuus, ei sattuman sanelema
Eli miksi yritys tai sen henkilöstö tarvitsee paikan, toimiston ja erilaisia palveluja? Millainen on työlle suunniteltu paikka yksilöille, koko henkilöstölle – miten se tukee itse kutakin tavoitteiden saavuttamisessa ja ylläpitää kokonaisvaltaista hyvinvointia?
- Business Gardenin osallistava muutosvalmennus on paketoitu käteväksi tavaksi kuvata uusia työnteon tarpeita, tapoja ja tavoitteita sekä suunnitella tätä taustaa vasten toimivat ja viihtyisät tilat palveluineen ja kalusteineen. Lopullisena tavoitteena on, että henkilöstö voi hyvin ja organisaatio saa aikaan tavoittelemiaan asioita, Antti Eeva kuvailee ja jatkaa: Meille on tärkeää, että teemme tätä työtä yhdessä, me yhdessä asiakkaidemme kanssa.
Työympäristön muutosvalmennus on kuin ravitseva aamiainen. Sen jälkeen on hyvä ryhtyä töihin!
Työympäristön muutosvalmennuksen aloituspaketti on toimintakonsepti, jonka avulla ratkaistaan työn ja työympäristön haasteita. Konseptin ovat suunnitelleet asiakkaidemme tarpeisiin muutosvalmentaja ja sisustusarkkitehti ja Maaretta Tukiainen Moodit Oy:stä ja suunnittelujohtaja, työympäristöasiantuntija ja sisustusarkkitehti Katja Lajunen Profit Interior Oy:stä. He myös toteuttavat valmennuksen.
- Valmennuksessa syntyy näkemys siitä, miten ja missä ympäristössä työtä tehdään. Lisäksi työstä syntyy ajattelu- ja toimintamalli, jonka mukaan yritys voi jatkossa hioa ja muuntaa työympäristöä. Sanoisin, että tämä on todellakin kuin hyvin suunniteltu aamiainen, jonka jälkeen hyvä aloittaa työpäivä uusin voimin, Antti Eeva lupaa.
Aloituspaketista ratkaisuun:
- työympäristön asiantuntijan ohjaamat työpajat (1–3)
- digitaalisen kyselyn henkilöstölle ja tulosyhteenvedon
- tilasovituksen uusista mahdollisuuksista