Kevätaurinko sulattaa suunnittelemaan kesää

Viime kuussa työterveyspsykologi Johanna Vilmi nosti esiin työelämän ja arkijaksamisen. Tässä jutussa – lupauksemme mukaisesti – nostamme katsetta kesään. Se tarjoaa mahdollisuuksia haaveiluun ja lomasuunnitteluun.

Ennen kuin ihan unelmoimme, niin Johanna Vilmi muistuttaa meitä lempeästi siitä, että ”ei ole vain aikaa ennen ja sitten kun”. On myös tämä hetki, päivä ja viikko – niin kuin se on tässä hetkessä parhaimmillaan.

- Elämme poikkeuksellista aikaa, jolloin autonomia, itsemääräämisoikeus on rajoitettua, eikä se ole helppoa. Tietyt asiat elämässäsi ovatkin varmaan juuri nyt pois suljettuja. Mutta siitä huolimatta voit pohtia, mitkä ovat asioita, joita voit suunnitella ja tehdä, Johanna Vilmi sanoo.

- Tarvitset palautumista työstä ja kiireestä. Mikä on sinulle mieleistä arjen palautumista? Voitko kartoittaa uusia lenkkipolkuja, kokeilla uusia ruokareseptejä tai järjestää virtuaalisen matkan? Arkea kannattaa piristää nyt monin keinoin, hän kannustaa.

Kevät kolkuttaa - kesälomat edessä

Hän myös muistuttaa siitä, että ”elämä ei ole kokonaan narikassa, mutta koska meidän on toimittava edelleen varovaisuutta noudattaen, niin siksipä arkeen tarvitaan haaveilua”.

- Voit muistella ihania kokemuksiasi, vaikka vierailua ystävien tai isovanhempien luona tai matkoja ulkomaiden vieraisiin, mutta ystävällisiin ympäristöihin. Mitä koit, maistoit, tunsit?

Samalla voit jo unelmoida tulevasta ja luottaa siihen, että asiat ovat järjestymässä. Vaikka monta asiaa on siirtynyt vuoden aikana ja siirtyy vieläkin, niin silti haaveilun ja suunnittelun ilosta kannattaa ottaa kaikki irti.

- Suosittelen, että kesän ja loman varalle tehdään suunnitelmia ja luonnoksia mielessä. Jos lomasuunnitelmat muuttuvatkin, niin katsotaan sitten taas asiaa uudessa valossa. Mukavien asioiden odottaminen, niihin keskittyminen tarjoavat mielelle kohokohtia jo nyt, Johanna Vilmi luettelee.

Vuodenajan muutos, luonto, valon lisääntyminen ovatkin Suomessa seikkoja, jotka tuovat juuri nyt iloa ja vaihtelua kaikille. Otetaan sieltä voimaa käyttöömme.

Tee kivojen asioiden lista

Työterveydessä työskentelevä psykologi Johanna Vilmi on myös lapsiperheen äiti. Kotona on otettu käyttöön ”kivojen asioiden lista”.

- Laadimme yhdessä listan kaikista kivoista leikeistä, joita voisi toteuttaa. Pitkä listamme otetaan esiin silloin, kun emme tiedä, mitä tekisi nyt tai huomenna. Siitä on ollut meille paljon iloa, hän kertoo.

Lista asioista, joita tykkää tehdä, toimisi työpaikoille ja koteihin aikuisillekin. Mitä sinun listallasi olisi? Ehkä lenkillä käynti, lukurauha-aika, verkkokonsertti, kilometripuhelu kaverille, löhöily tv:n edessä lasten kanssa – vai mitä?

Eli unohdetaan kevätsiivouksen lista, jos et nyt ihan rakasta siivoamista. Keskitytään mukavampiin asioihin ja haaveillaan auringosta, pitkästä valoisasta Suomen kesästä!

Haastattelimme työterveyspsykologi Johanna Vilmiä keväällä 2021.